Natuurbegraven in Utrecht

/Natuurbegraven in Utrecht
Natuurbegraven in Utrecht 2017-12-17T23:19:29+00:00

Natuurbegraven in Utrecht

Van natuur een begraafplaats maken. En het verkopen als hulp aan de natuur. Dat is natuurbegraven. Op dit moment openen in rap tempo tientallen zogenaamde natuurbegraafplaatsen her en der en met beschadiging van de natuurlijke leefomstandigheden. In dit overzicht de situatie van natuurbegraafplaatsen in de provincie Utrecht.

Baarn – Landgoed Pijnenburg

  • Een onderzoeksbureau vraagt bewoners hoe wenselijk ze een commerciële begraafplaats op landgoed Pijnenburg vinden.

Bilthoven – Den en Rust (2012)

Commerciële begraafplaats, aansluitend aan gemeentelijke begraafplaats, maximaal 1600 graven per hectare, 4 ha, 99 jaar grafrust, prijs per grafrecht € 5.146.

Doorn – gemeente Heuvelrug – Nieuwe Algemene Begraafplaats (2015)

Een ambtelijke werkgroep in de gemeente Heuvelrug wil vier begraafplaatsen concentreren tot één grote in Doorn. Met daarin ook een ‘natuurbegraafplaats’ 26 hectare groot met ± 100 graven per hectare.

  • 19 januari 2016 – Meijerink Uitvaartzorg – 1,5 hectare van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn is in gebruik genomen als natuurbegraafplaats.
  • 1 november 2015 – natuurbegraafplaats Doorn – 1,5 hectare met ruimte voor 148 graven. Grafrust is 99 jaar. Prijs per grafrecht: € 5.160.
  • 16 september 2015 – De Gelderlander.nl – Nieuwe gemeentelijke begraafplaats met commerciële begraafplaats Heidepol in Ede/Arnhem als voorbeeld.
  • 15 juni 2015 – Uitvaart.nl – Gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat 26 hectare natuur herbestemmen tot begraafplaats voor ‘natuurgraven’ en daarmee de concurrentie aan met Den en Rust in Bilthoven.
  • 6 oktober 2014 – Hillridge – Naar één (natuur)begraafplaats met crematorium

Zeist – gemeentelijke begraafplaats

  • 7 oktober 2015 – werkgroep toekomst begraafplaats – kritiekloze houding ten opzichte van eeuwigdurende graven in de natuur. Het brengt nu geld op dus moeten we snel zijn. Wat de consequenties zijn op de lange termijn voor omvorming van enorme stukken natuur tot begraafplaats lijkt niet ter zake. Zo gaat dat dus.

Soest – tussen Kooilaan en Gerritslaan

  • 17 december 2017 – AD – Soest komt op voor behoud van haar recreatieve bossen. Een buurtactiegroep meldt zich.
  • 18 november 2017 – AD – De vastgoedafdeling van ASR wil een nieuw verdienmodel met een begraafplaats in de natuur van meer dan 80 hectare in de bossen onder Soest. Midden in het gebied van het Natuurnetwerk Nederland, midden in de Ecologisch hoofdstructuur… Waar moet dat heen? Zit het college nu te slapen, of is ASR te invloedrijk?

Soest – Zandlaan

  • 23 mei 2016 – Gooi en Eemlander – College van B & W keuren opnieuw een verzoek af om natuur – nota bene in de Ecologische Hoofdstructuur – in een parkbegraafplaats te veranderen.