Vossen graven in de natuur. Dat weet iedereen. Vossen eten aas. Ook dat is niet onbekend. Maar vossen op een (natuur)begraafplaats, dat is andere koek. Er is op twitter, veel over te doen. De marketing machine van de natuurbegravers draait op volle toeren. We zouden in onze bezorgde berichtgeving over natuurbegraafplaatsen begraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen op één hoop vegen.
Ons bereiken berichten van ‘incidenten’ op natuurbegraafplaatsen, zie de foto hierboven van een natuurgraf op de Maashorst in Schaijk vier weken na de begrafenis. In de krant zien we regelmatig schade op begraafplaatsen door konijnen en vossen, soms zwijnen of een das. De discussie is dan steevast, hogere hekken of afschot van de dieren. We vragen ons af of er ook vossen, konijnen en andere gravende zoogdieren op natuurbegraafplaatsen voorkomen, hoe zou het daar dan eigenlijk gaan? Deze dieren zouden op een natuurmonument toch gewoon hun gang moeten blijven gaan?
Op de algemene begraafplaats in Driehuis dichtbij de nieuw aan te leggen natuurbegraafplaats van Natuurmonumenten wordt in bijgaande brief geschreven over afschot van 17 vossen op jaarbasis.
De natuur staat op nummer 1 roepen de natuurbegraafplaats exploitanten dan steevast. Maar hoe zit dat dan als een graf wordt verstoord? Er ligt straks maar zo’n 70 cm grond op de kist van Natuurmonumenten, de boswachter vertelde daarover in een reportage van EenVandaag. Een gravend zoogdier is daar in korte tijd voorbij. Wie wint het op een natuurbegraafplaats? Vooralsnog ontkennen de grafrechtverkopers dat er schade is door gravende zoogdieren, maar het eerste fotobewijs dat dit niet zo is, is binnen. Dus op een natuurbegraafplaats gaat het precies hetzelfde; de dieren moeten wijken. We zien elke morgen de natuurbegraafplaats medewerker netjes in z’n golfkar met schep de graven inspecteren. Heeft een zoogdier het graf verstoort, dan gaat de kuil weer dicht, vos, konijn, das en zwijn moeten wijken. Zo natuurlijk is natuurbegraven. Als het er op aankomt is een natuurbegraafplaats (terecht) gewoon een begraafplaats. Niets natuur op nummer 1, dat is marketingpraat. Het is maar dat u het weet.