Natuurbegraven in Limburg

/Natuurbegraven in Limburg
Natuurbegraven in Limburg 2017-11-25T13:40:18+00:00

Natuurbegraven in Limburg

Er is ons geen beleid of stellingname bekend van het Gouvernement van de Provincie Limburg inzake natuurbegraven in Limburg.

Kerkrade – Eygelshof (2017)

  • Commerciële begraafplaats met 4000 graven.
  • Midden in Eygelshoven, omringd door woningbouw en industrie, in een oude bruinkoolmijn wordt een commerciële ‘natuurbegraafplaats’ ontwikkeld door Natuurrust Eygelshof BV.

Maastricht – Begraafplaats Tongerseweg
College wil een ‘natuurbegraafplaats’ inpassen op de algemene begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.

  • 22 november 2017 – De Limburger – Maastricht krijgt groot herdenkingsbos en natuurbegraafplaats aansluitend aan begraafplaats Tongerseweg.
  • 12 februari 2014 – GroeneUitvaart – bericht in ‘de Limburger’ (Het originele bericht staat niet meer online).
  • 7 april 2015 – CDA voorzitter Schevers draagt het college op om de vestiging van een begraafplaats in één van de ‘prachtige natuurgebieden’ te onderzoeken. Bron: Lokale Omroep Gemeente Onderbanken (LOO).

Meerssen – Ulestraten

Molenhoek – landgoed Jachtslot De Mookerheide

  • 25 oktober 2017 – Mook en Middelaar – bekendmaking bestemmingsplan wijziging van natuur (natuurmonument) naar begraafplaats.
  • 13 juli 2016 – Natuurmonumenten – opnieuw een landgoed (150 hectare) in financiële problemen waar een begraafplaats in de natuur (in marketingtermen een natuurbegraafplaats) de problemen gaat oplossen. Voor financieel gewin wordt een natuurmonument een begraafplaats met vernietiging van natuurwaarden (zie de Maashorst, uitgebaat door Natuurbegraven Nederland BV, de vaste partner van Natuurmonumenten).
    Op 13 september 2016 mag men zich komen oriënteren op een voorlichtingsbijeenkomst, waarvoor men zich kan opgeven bij Natuurmonumenten. Natuurmonumenten noemt dit “in de oude glorie herstellen”, ook bezorgde burgers zijn welkom.

Schinnen
Onderzoek naar begraven in de natuur

Sint Odiliënberg – Bergerbos (2003)

Commerciële begraafplaats, onbeperkt aantal graven, 8 ha.

Venlo – Maasbree – Venlo Maasbree (2010)

Commerciële begraafplaats, onbeperkt aantal graven per hectare, 13,5 ha.

Venray – Weverslo (2010)

Commerciële begraafplaats, 100 graven per ha. 5 ha.