Verzet en protest tegen natuurbegraven
Verzet en protest zorgen (begrijpelijk) voor een kanteling van de opinie over natuurbegraven in Nederland, dat al overvol is en veel te weinig recreatieve natuur heeft om er al die geplande begraafplaatsen van te maken. Op deze pagina vindt u onderzoek, opinies, tips om uw bezorgdheid kenbaar te maken, juridische steun, jurisprudentie en zienswijzen. Bovendien vindt u een (niet compleet) overzicht van alle natuurbegraafplaatsen die het niet gehaald hebben en waar politici wel op tijd attent waren en bezwaren hebben meegewogen.
Kritische geluiden over natuurbegraven
- 6 maart 2017 – KYBYS ingenieurs en adviseurs – een economische kijk op natuurbegraven.
- 26 januari 2016 – Radio 1 – Dit is de dag – item om 18.50 uur – discussie tussen voor- en tegenstanders van het verdienmodel natuurbegraven.
- 26 januari 2016 – de Volkskrant door Caspar Janssen – Natuurbegraven als lucratief verdienmodel.
- 29 december 2015 – column Volkskrant door Caspar Janssen – ontzag voor de natuur wordt vernietigd door ‘vermarkting’.
- 11 september 2015 – Blendle – Brabants Dagblad – bezorgde en kritische geluiden over natuurbegraven krijgen ruimte in de pers.
Onderzoek naar ‘natuurbegraven’
- 2008 – Natuurbegraafplaats in Nederland, toekomst of fictie – Hogeschool Larenstein Velp – een rapport van HBO studenten waarop de commerciële grafrechthandel zich graag beroept. Twee studenten deden onderzoek voor Genius Loci en Cor Smulders, nog voordat alle bezwaren tegen natuurbegraven in Nederland in beeld waren.
- 2009 – Terug naar de natuur – Alterra Wageningen – het enige onderzoek dat er in het Nederlands taalgebied is over (de wenselijkheid van) Natuurbegraven. Dit rapport biedt veel informatie, argumenten en kritische kanttekeningen met betrekking tot ‘natuurbegraven’. Het rapport concludeert dat natuurbegraven niet wenselijk is in Nederland maar dat het kan mits (op zandgronden substantieel minder dan) maximaal 80 graven per hectare worden aangehouden en dat de graven zo diep mogelijk worden gegraven. Veel dieper en veel minder dan dat nu gangbaar lijkt te worden. Als medewerkers van Alterra spreken van ‘geringe (of verwaarloosbare) schade dan gaan zij vooralsnog uit van een hoeveelheid graven substantieel minder dan 80 per hectare. Alleen in Wapenveld al wil de grafrechthandel meer dan 18.000 graven realiseren op slechts een tiental hectares. De meeste natuurbegraafplaatsen bevatten vanaf 6.500 tot ver over de 10.000 graven op minder dan 15 hectares. Zie ook de citaten onder het tabblad ‘Feiten‘.
De commerciële grafrechthandel was niet blij met dit rapport. Via het Platform Natuurbegraven Nederland deed ze haar beklag bij de minister van Economische zaken. Op verzoek van de minister kwam er een tweede rapport in 2013: - 2013 – Natuurbegraafplaatsen in Nederland – Alterra Wageningen – louter inventariserend onderzoek naar het verschil tussen de natuurbegraafplaatsen in Nederland.
Opinies over ‘natuurbegraven’
- 2016 – juli – PZC Walcheren – begraafplaatsbeheerders worden wakker. Met eenvoudige en logische stappen kan begraven op compacte begraafplaatsen zijn plek behouden.
- 2015 – december – Nieuwe Veluwe – Overzicht van standpunten geschreven door Ria Dubbeldam gepubliceerd in de Nieuwe Veluwe, tijdschrift voor natuur en cultuur (met toestemming overgenomen).
- 2014 – november – Natuurbegraven in een landgoed? – Lucia Albers (met toestemming overgenomen)
- 2014 – juni – Voors en tegens over ‘natuurbegraven’ – Tijdschrift Heemschut. Gesprek met projectleider natuurbegraven van Natuurmonumenten en de voorzitter van Vrienden van het Gooi. Nummer bestellen.
- Staatsbosbeheer vindt natuurbegraven te belastend voor de bestaande natuurgebieden en bericht de minister dat zij er niet mee van start gaat.
- 2004 – september – Natuurlijke uitvaart is een illusie – voormalig hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders geïnterviewd door Anja Krabben in Yarden Magazine(met toestemming overgenomen).
Actietips voor bezorgde burgers tegen natuurbegraven
Overzicht van mogelijkheden om ‘natuurbegraven’ tegen te gaan met verzet en protest > Mail voor informatie: info@natuurbegraafplaats-waaromniet.nl
- Wijze waarop Vrienden van het Gooi met succes bezwaar aantekenden tegen de komst van Natuurbegraven Nederland BV op landgoed de Hoorneboeg te Hilversum.
- Wijze waarop Comité Geen doden op de hei met succes vragen stelde over de komst van Natuurbegraven Nederland BV op Landgoed De Hoorneboeg te Hilversum.
Juridische steun
- Overzicht wet- en regelgeving > Mail voor informatie: info@natuurbegraafplaats-waaromniet.nl
- Wet op de Lijkbezorging
- Juridisch advies > Mail voor informatie: info@natuurbegraafplaats-waaromniet.nl
Jurisprudentie over natuurbegraven
- 2016-11-16 Raad van State inzake vernietiging bestemmingsplan natuurbegraafplaats van Natuurmonumenten in Loon op Zand.
- 2011-07-01 Rechtbank Roermond, bestuursrechter uitspraak rechtbank inzake ‘natuurbegraafplaats’ in Limburg. Zaaknummer AWB 10 / 458
- 2014-10-01 Zwolle, bestuursrechter, uitspraak over urnenbegraafplaats in Overijssel. Zaaknummer AWB 14/630
Zienswijzen over bestemmingsplannen voor een natuurbegraafplaats
Inspraak op verzoek van de gemeente Epe:
- 2015-06-15 – visiedocument Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl naar gemeente Epe.
Zienswijzen op ontwerp bestemmingsplan natuurbegraafplaats Huis ter Heide te Loon op Zand van Natuurmonumenten.
- 2015-12-29 Onwenselijke start van het omvormen van een natuurmonument in begraafplaats beroepschrift bij de Raad van Staten door Het Groene Hart van Brabant en onze stichting.
- 2015-08-17 Klacht neergelegd bij de Europese commissie aangaande onder anderen ongewenste staatssteun aan Natuurmonumenten.
- 2015-07-28 Zienswijze Het Groene Hart Brabant, lid van de Brabantse Milieufederatie (info@hetgroenehartbrabant.nl).
- 2015-07-28 Zienswijze Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl.
- 2015-07 Ook de Provincie Noord Brabant heeft een zienswijze ingediend. De inhoud wordt door de gemeente Loon op Zand geheim gehouden.
Doodgelopen projecten dankzij verzet en protest tegen natuurbegraven
Drenthe
Assen – Tuin van de eeuwigheid
- 19 maart 2013 – RTV Drenthe – Samenwerking tussen Yarden en het Drents Landschap loopt stuk op de financiering natuurpark. Er is tien jaar aan gewerkt.
Grolloo – 900 graven
- 17 december 2015 – RTV Drenthe – gemeenteraad van Aa en Hunze is unaniem tegen deze natuurbegraafplaats.
- 10 april 2015 – RTV Drenthe – Negen hectare ‘natuurgraven’ in nabij de dorpskern van Grolloo, na Hilligmeer de tweede ‘natuurbegraafplaats’ in de gemeente Aa en Hunze. B&W is welwillend, men ziet mogelijkheden om dit natuurgebied als verdienmodel uit te baten. Opmerkelijk optimistische verwachting voor dit dunbevolkte gebied, waar ook nog een derde initiatief loopt (in Eext).
Gelderland
Groesbeek – Kerkebosje Heiligelandstichting
- 3 februari 2012 – WMG Groesbeek – Kerkebosje wordt geen natuurbegraafplaats en blijft gewoon recreatiebos.
- 1 februari 2012 – Uitspraak Raad van State inzake bestemmingsplanwijziging Kerkebosje
Horssen – Heerlijkheid Horssen
- 24 april 2012 – Gelderlander – Realisering Urnenbegraafplaats niet meer aan de orde vanwege verkoop landgoed.
Hulshorst – Landgoed De Zandhuis
- 15 juni 2005 – Digibron – de commissie ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Nunspeet ziet commerciële exploitatie van meer dan 80.000 natuurgraven op landgoed niet zitten.
Limburg
Venray – begraafplaats Boschhuizen
- 28 oktober 2015 – beleidsvoorstel / onderzoek Stedelijk beheer Venray ziet af van natuurbegraafplaats.
Noord Brabant
St. Michielsgestel – De Hooghei te Berlicum
- 31 oktober 2010 – Uitspraak Raad van State inzake de Hooghei. Rest in Nature (Natuurbegraven Nederland BV) mag hier geen commerciële ‘natuurbegraafplaats’ realiseren.
Noord Holland
Blaricum – uitbreiding algemene begraafplaats
Fel verzet doet de politiek besluiten om een ‘bosbegraafplaats’ tegenover de algemene begraafplaats in Blaricum niet door te laten gaan. 1439 Burgers tekenden een petitie.
- 24 december 2009 – 6fm – Coalitie overweegt besluit aanleg ‘bosbegraafplaats’ in te trekken.
Hilversum – Landgoed De Hoorneboeg
In september 2013 werd Landgoed De Hoorneboeg in Hilversum met een voorlopig koopcontract verkocht aan Natuurbegraven Nederland BV, met de bedoeling er een ‘natuurbegraafplaats’ in te richten. Na een snelle actie van Vrienden van ’t Gooi, Remonstranten, trouwe bezoekers en medewerkers van landgoed de Hoorneboeg, vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat, de achterban van de verkopende partij en Comité Geen doden op de Hei sprak de gemeenteraad van Hilversum zich op 5 maart 2014 unaniem uit tegen een wijziging van het bestemmingsplan. Daarmee werd een ‘natuurbegraafplaats’ op het landgoed onmogelijk. Het verkoopcontract is daarna ontbonden.
- 19 maart 2014 – Dichtbij – Natuurbegraven BV trekt zich terug van Hoorneboegse heide.
- 5 maart 2014 – Gemeenteraad Hilversum – Raad steunt motie unaniem over gebruik Hoorneboegse heide als begraafplaats.
- (2) februari 2014 – D66, SP, Groen Links, ChristenUnie en Hart voor Hilversum spreken zich uit tegen ‘natuurbegraven’.
- februari 2014 – Trouwe bezoekers van de Hoorneboeg komen met alternatieven.
- 23 januari 2014 – Comité Geen doden op de hei – Tien bezorgde vragen.
- 7 januari 2014 – Vrienden van het Gooi – Grote zorgen over begraven op Landgoed de Hoorneboeg.
- 22 december 2013 – Gooi en Eemlander – Kopers Hoorneboeg komen uit Brabantse vastgoedhoek.
In totaal publiceerde de Gooi en Eemlander een serie van meer dan 20 artikelen over dit onderwerp. Ze staan op één na niet langer online. Het eerste artikel verscheen op 26 november 2013, het laatste op 10 mei 2014. Ze zijn hier opvraagbaar, klik op ‘artikelen nabestellen’ onder ‘redactie’. - 9 december 2014 – RTI Hilversum – natuurbegraven op Hoorneboegse heide.
Overijssel
Fleringen – landgoed Herinckhave
- 19 september 2012 – Tubbergen nieuws.nl – geen urnenbegraafplaats op landgoed Herinckhave vanwege archeologische waarde van het landgoed.
Hardenberg – het Engelandsche Bosch Anerveen
- 3-2-2012 – De Stentor – De natuur is geschikt voor recreëren en niet voor begraven.
Lettele – Landgoed het Oostermaet
- 13 september 2007 – De Stentor – Bosbegraven bij Stichting IJssellandschap van de baan.
- 27 juni 2006 – de Stentor – Rentmeester Jaap Starkenborg van het IJssellandschap vindt verontruste en bezorgde burgers maar niets. Er is maar één locatie waar zijn bosbegraafplaats kan komen en dat is hier! Wel wrang voor bezorgde burgers in Bathmen dat IJssellandschap in 2015 het wonderschone en cultuurhistorisch unieke landgoed ’t Hemeltje in Bathmen voordraagt als locatie voor ‘natuurbegraven’ (zie verderop onder Locaties in onderzoek, Overijssel). ’t Hemeltje is volgens de rentmeester van IJssellandschap zelf geen geschikte locatie. Hier staat het.
- 20 augustus 2005 – Trouw – De doden hechten aan rust en sfeer.
Okkenbroek – Bos van IJssellandschap
- 23 maart 2004 – RTV Oost – 90% inwoners Okkenbroek tegen bosbegraafplaats.
- 14 oktober 2003 – RTV Oost – Terughoudende reactie van dorpsbelang Okkenbroek.
locatie in Overijssel landgoed onbekend
- 1 oktober 2014 – Uitspraak bestuursrechter Zwolle over urnenbegraafplaats op landgoed.
Utrecht
Soest – natuurbegraafplaats
- 23 mei 2016 – Gooi en Eemlander – College van B & W keuren opnieuw een verzoek af om natuur – ditmaal nota bene in de Ecologische Hoofdstructuur – in een parkbegraafplaats te veranderen.
- 4 dec 2015 – Gooi en Eemlander – Gemeente Soest houdt vol. Begraafplaatsen in de natuur schaden te veel andere belangen.
[In de zorgvuldige afweging nam de gemeente mee:] ’Een bos vol grafmarkeringen’ wordt als storend ervaren. De afwezigheid of het verdwijnen van fysieke markering van de graven geeft een minder prettige gevoel dat je buiten de paden de kans loopt binnen een paar stappen over een graf te lopen. [Bij de meeste begraafplaatsen in de natuur die al wat langer bestaan is dat elke vijf meter.] Bovendien is het niet voor iedereen prettig dat er plotseling in hun recreatiegebied verse graven te vinden zijn. [Hulde. Door u voor een Premium account bij de Gooi en Eemlander aan te melden kunt u gratis het hele artikel lezen.]
- 24 mei 2011 – College van Soest staat niet positief tegenover een initiatief voor een ‘natuurbegraafplaats’.
Zeist – natuurbegraafplaats op algemene begraafplaats
- 4 november 2016 – uitvaartmedia – De gemeente Zeist kiest voor een crematorium om de kosten van de algemene begraafplaats te drukken en niet voor een natuurbegraafplaats.
- 11 november 2015 – uitvaartmedia – Zeist wil natuurbegraafplaats bij algemene begraafplaats.
Zuid Holland
Barendrecht – bij begraafplaats Den Ouden Dijck
- 18 november 2015 – hetzuidenbarendrecht.nl – er komt geen onderzoek naar een natuurbegraafplaats in Barendrecht.
Voorschoten – Roosenhorst (ten noorden van de Kniplaan)
- 24 april 2015 – Gemeente Voorschoten – informatiebrief 118 vooronderzoek Eelerwoude en begeleidend schrijven van de gemeente. Natuurbegraven wordt niet ingepast en is geen alternatief voor woningbouw.
- 12 oktober 2014 – Leidsch Dagblad – Studie naar ‘natuurbegraven’ als alternatief voor woningbouw
Kent u een initiatief tot een begraafplaats in de natuur die is afgewezen en staat deze nog niet in deze opsomming?
Laat het ons weten op info@natuurbegraafplaats-waaromniet.nl.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.