Wie doet wat met natuurbegraven?

Wie zijn de spelers in de wereld van de grafrechthandel? Wie doet wat met natuurbegraven? Hieronder een overzicht van de betrokken partijen en partijen met een gezonde opinie:

Federatie van Particulier Grondbezit
>
was eerst enthousiast, maar heeft onlangs haar standpunt 180 graden gedraaid. Vreest dat de markt wordt verziekt.

Gemeenten
> met een natuurlijk aangelegde parkbegraafplaats, soms ook natuurbegraafplaats genaamd. Er staan een tiental gemeenten in de startblokken om ook een natuurbegraafplaats te openen. Het betreft lokale begraafplaatsen met een lokale uitstraling met niet of nauwelijks belangstelling. Bijvoorbeeld:

 • Ten Boer – Groningen
 • Amstelveen – Zorgvlied – Noord Holland
 • Witteveen – Drenthe
 • Rheden /Dieren – Gelderland
 • Lochem – Gelderland

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen
>
wijst op ernstige onvoorziene problemen. Alle begraafplaatsen in Nederland hebben het moeilijk. Men cremeert steeds meer (63%) en begraafplaatsen halen hun inkomsten uit verkoop van grafrechten. De meeste begraafplaatsen door de terugloop van begrafenissen verlies.

Ministerie van Economische Zaken
> promoot kritiekloos begraafplaatsen in de natuur om zo ‘minder aan natuur te hoeven uitgeven’. Het gaat daar alleen nog over ‘het verdienmodel’. Liever begraafplaatsen dan natuur lijkt de slogan. Er is geen enkel economisch rapport waarin natuurbegraven aantoonbaar economisch verantwoord wordt. Zie ‘business case nogmaals belicht’ (artikel staat onderaan de pagina). Lange termijn verwachtingen lijken eerder schokkend negatief. Commerciële grafrechthandelaren richten hun verdienmodel zo in dat ze direct nadat het laatste grafrecht verkocht is kunnen vertrekken. Men ‘geeft de begraafplaats dan terug aan de natuur’ met minder dan 2% van de omzet. Blijft de samenleving straks met de schade zit? Onderzoek erna ontbreekt geheel. Men geloofd ‘de sector’ volledig op zijn blauwe ogen. ‘We zijn er in de eerste plaats voor de natuur.’ Ja ja, laat de cijfers dan maar eens zien vragen wij…

Natuurbegraven Nederland BV
> pilot begraafplaats Heidepol bij Arnhem. Ziet er prachtig uit. Massieve marketing campagne heeft enkele duizenden verkochte graven tot gevolg gehad. Achter Natuurbegraven Nederland BV gaat een woud aan BVs schuil met o.a. de volgende actoren en partners:

 • Een conglomeraat aan BV’s
  > doen het werk, waaronder grondverzet, architectuur, landschapsinrichting, archeologisch onderzoek, natuuronderzoek, etc.
 • Issuemakers BV
  > reclame bureau gespecialiseerd in het creëren van een nieuwe markt, heeft een zoete romantische campagne gemaakt waardoor iedereen op het verkeerde been is gezet: ‘steun de natuur: iedereen wil een natuurgraf’ was de boodschap.
 • Movements Investments BV
  > Brabantse investeringsmaatschappij die investeert in begraafplaatsen in de natuur naast promotie voor racewagens en investeringen in vastgoed. Movement Investments heeft zich medio maart 2016 naar eigen zeggen officieel ’teruggetrokken’.
 • Praedium BV
  > benadert gemeenten om voor hen het hele proces van bestemmingsplan wijziging uit te voeren, zij heeft haar kantoor in hetzelfde pand als Natuurbegraven Nederland BV.
 • Rest in Nature BV
  > exploiteert natuurbegraafplaatsen.

Natuurmonumenten
> is voornemens natuurmonumenten om te vormen tot begraafplaatsen waarbij 96% van de omzet (en winst) wordt afgedragen aan Natuurbegraven Nederland BV (omdat Natuurmonumenten geen commerciële onderneming is aldus Van Tweel in Vroege Vogels maart 2014).

Particuliere landgoedeigenaren
> met een natuurbegraafplaats: geen of nauwelijks begrafenissen, soms niet meer dan één per jaar.

Provincies
> in alle provincies op Zeeland na zijn natuurbegraafplaatsen (in voorbereiding). Zie de pagina locaties op onze website voor een overzicht.

 • Gelderland > de eerste provincie waar de wildgroei aan begraafplaatsen in de natuur wordt ingezien en een aanzet tot beleid wordt voorbereid.

Recreatieschap Geestmerambacht
>
denkt een begraafplaats te kunnen combineren met recreatieplas.

Staatsbosbeheer
> staat kritisch tegenover natuurbegraven maar doet wel onderzoek naar mogelijkheden in Stichting Natuurlijk Herdenken. Ziet wel wat in urnen begraven?

 • Stichting natuurlijk herdenken
  > stichting waarin Staatsbosbeheer met natuurbegraven, asverstrooiing, etc. bezig is.

 Urnengedenkparken
> verzet zich stevig tegen de schadelijke aspecten van natuurbegraven.