zwijnen zijn niet welkom in de nieuwe natuur van natuurbegraafplaatsen

Wie moet wijken in de nieuwe natuur van het ‘natuurbegraven’?

Een wroetend zwijn op (natuur)begraafplaats Heiderust in Rheden mag blijven leven. Eerst was een afschotvergunning aangevraagd – en gekregen – van de provincie Gelderland. Er is veel aan de hand met zwijnen en natuurbegraafplaatsen. Hieronder een opsomming van verontrustende berichten die vooral het leefgebied van zwijnen verder beperken. Is dat wat men met nieuwe natuur en natuurbegraafplaatsen wil beogen?

  • 2 september 2014 – de Gelderlander – Wroetend zwijn op (natuur)begraafplaats wordt met hekken geweerd. Reetje werd geschoten…
  • 14 augustus 2014 – Provincie Gelderland – vergunning zwijnen te schieten op (natuur)begraafplaats. Zwijnen geven overlast en moeten wijken.
  • 21 mei 2015 – nieuwsblad de band – De Dorpsvereniging van Elspeet is tegen natuurbegraafplaats Bosrand. De dorpsvereniging noemt het een onomkeerbare verstoring van de rust, schadelijk voor de natuurlijke omgeving, ecologische structuren en beschermde diersoorten.
  • 10 februari 2015 – Nunspeet huis aan huis.nl – Elspeterbos BV wil op particulier landgoed een 50 hectare grote natuurbegraafplaats exploiteren. Zwijnen moeten wijken, burgers zijn bezorgd en spreken hun bezwaren uit.
  • Ook in Wapenveld speelt de aanwezigheid van zwijnen op twee natuurbegraafplaatsen. Wie moet straks wijken als de eerste begrafenissen – met veel te ondiepe graven – hebben plaatsgevonden en zwijnen de gassen ruiken? Bovendien, kloppen de gronden wel waarop de Wildbeheereenheid Noord Oost Veluwe ‘geen bezwaar’ heeft gegeven? Beseft de wildbeheereenheid wel dat een zwijn vernielt en dan moet wijken?